Tarihe Damga Vurmuş Gizli Ajanlar.

Hackenturkey
5 min readDec 7, 2022

--

Bugün güvenliğe farklı bir bakış açısı ile yaklaşım istedik. Blockchain alanı yazılımsal verilerin güvenliğini korumayı amaçlar fakat bizler güvenliği tek bir noktada ele alırsak güvenlik aslında her konuda herşeydir.

Bilgisayar dilinde bilindiği gibi trojenler, truva atları, virüsler gibi birçok yazılımsal kavramlar dile getirilmekte. Bizler bu uygulamaları ete kemiğe büründürerek geçmişte ve günümüzde özellikle devletlerin, şirketlerin sahada üstünlük sağlama amacı ile birbirilerine entegre ettikleri Gizli casusları ele almak istedik. Kimlikleri yaşadıkları süreçlerde ortaya çıkmayan veya kendileri ifşa olmuş olan bazı isimlere yer vermek istedik. Elbette bilinmeyen kısımları bilinenlerden kat ve kat fazla olduğu çok aşikardır.

Gizli ajanlar bazen tek taraflı bazen çift taraflı bazende üç taraflı çalışabilmektelerdi. Yani yani x ülkenin verilerini y ülkesine iletebilir veya her iki ülkenin de önemli bilgilerini birbirlerine verebilir hatta bu ülkelerin hassas verilerini z isimli 3. taraf bir ülkeye iletebilirdi. Bu insanlar uzun yıllar eğitim almakta ve meslekleri gereği gizli ajan olmaya çok uzak gibi gözükebilirdi. Lafı daha fazla uzatmadan hadi bir kaçını tanıyalım o halde..

1-Mata Hari

Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya için casusluk yapan bir dansçıydı. Hollandalı olan Mata Hari’nin asıl adı Margaretha Geertruida Zelle’ydi. Fransız, İngiliz ve Rus subay ve devlet adamlarından çok gizli askeri bilgiler toplayıp bunlara ‘kızına yazılmış mektup’ süsü vererek Almanlara ulaştırıyordu. Fransızlar tarafından 15 Ekim 1917'de kurşuna dizilerek idam edildi.

2-Josephine Baker

Josephine Baker yaşadığı dönemin en ünlü şarkıcılarındandı. En azından görünen kısmı böyleydi… İkinci Dünya Savaşı casusu olduğu çok sonra anlaşıldı.

ABD’li Baker, savaş başladığında Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşıyordu. Orada gördüğü iyi davranışlardan ötürü Fransız direnişinin casusu olmaya gönüllü oldu. Uluslararası seyahatler yapan, yetenekli, lüks içinde yaşayan bir şarkıcı olduğu için hiçkimse ondan şüphelenmedi. Gittiği her yerde üst düzey davetlerde sahne alıyor, elçilik partilerine davet ediliyordu. Bu da Almanlar hakkında bilgi toplamak için ona büyük fırsatlar yarattı.Yardımcısı Jacquaes Abtey, onun kulis asistanı olarak biliniyordu fakat aslında o da ajandı. Topladığı bilgileri görünmez mürekkeple Baker’ın notaları arasına yazıyor, Baker da bunları özel bir mercekle okuyordu.

Baker, düşmanlarına yakalanmamak için delil niteliğindeki fotoğrafları iç çamaşırında saklıyordu. Asla yakayı ele vermedi. Casusluğu yıllar sonra anlaşıldı.

3-Klaus Fuchs

Atom bombasının yapımında rol oynayan fizikçilerden biri olan Fuchs, Alman Komünist Partisi’yle yakından ilişkiliydi. Amerika’nın Manhattan Projesi’nden elde ettiği bilgileri Sovyetler Birliği’ne verdiği gerekçesiyle mahkum edildi. Ocak 1950'de casus olduğunu itiraf etti. İngiliz vatandaşlığından çıkarıldı. 9 yıl hapis yatıp çıktı ve Doğu Almanya’ya yerleşti. 28 Ocak 1988'de Berlin’de duvar yıkılmadan önce öldü.

4-Sidney Reilly

James Bond karakterinin oluşturulmasında esinlenildiği iddia edilen iki ajandan biri olan Reilly, İngiliz Gizli Servisi için çalışıyordu. 20. yüzyılın ilk süper ajanı olarak kabul edilir.

5- Richard Sorge

İkinci Dünya Savaşı’ndan önce Japonya’da görev yapan Sovyetler Birliği casusuydu. En başarılı casuslar arasında gösterilen Sorge’un kod adı Ramsay’di. Almanya ve Japonya’da bir yandan gazeteci olarak çalışırken bir yandan da casusluk yapıyordu. 1941'de Tokyo’da yakalandı, 1944'te idam edildi. Sovyetler Birliği’yle ilişkisin reddetti, ancak ölümünden 20 yıl sonra SSCB onu kahraman ilan etti.

6-Daniel Ellsberg

Vietnam Savaşı sırasında ABD hükümetinin sırlarını ifşa eden kişi olarak tanınıyor. Amerikalı aktivist ve askeri analist olan Ellsberg, 1971'de Pentagon Belgeleri’ni yayınlamıştı. Çok gizli belgeler New York Times ve diğer gazetelerde yayınlanmıştı.

7-Dusko Popov

II. Dünya Savaşı’nda İngiliz Gizli Servisi adına çalışan Alman istihbaratına ise yanlış bilgi aktaran çifte ajandı. Japonların Pearl Harbour saldırısı için ABD’yi uyarmıştı, ancak FBI ona güvenmediği için bu uyarıyı dikkate almamıştı. Sırp asıllı olan ajanın tıpkı Reilly gibi, James Bond’a esin verdiği söylenir. Gerçek yaşamöyküsü Casuslar Casusu adıyla Türkçe’ye aktarılmıştır.

8- Thomas Edward Lawrence

(16 Ağustos 1888–19 Mayıs 1935) takma adı ile Arabistanlı Lawrence veya kendini Araplara tanıttığı ismi ile John Hume Ross, İngiliz ordu subayı, arkeolog, diplomat ve yazar. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı düzenlenen Arap Ayaklanması’nın (1916–1918) başarılı olmasındaki en mühim figür olması ile tanındı. Aynı zamanda, İngilizlerin zaferi ile sonuçlanmış Suriye-Filistin Cephesi’nde de (1915–1918) etkili bir isim olmuştur. Seçkin Hizmet Rütbesi sahibi olan Lawrence, elde ettiği başarılar sebebi ile Britanya Hükûmeti tarafından En Saygıdeğer Askerî Bath Nişanı ile ödüllendirildi.

I. Dünya Savaşı esnasında gerçekleştirdiği icraatlar, Arabistanlı Lawrence filmine konu oldu. I. Faysal ile çok yakın ilişkiler içerisinde bulundu. Lawrence, Mustafa Kemal Atatürk’e silahıyla ateş ederek öldürmeye teşebbüs ettiğini belirtmiş fakat saldırısında başarılı olamayıp Atatürk’ün yanında bulunan bir subayı vurabildiğini iddia etmiştir. 46 yaşında motosiklet kazasında öldü.

9- Krystyna Skarbek

Crhristine Granville olarak tanınan Krystyna Skarbek, Polonya doğumluydu. İngilizler için İkinci Dünya Savaşı’nda casusluk yaptı. Nazi işgalindeki Polonya ve Fransa’dan elde ettiği gizli bilgilerle dikkat çekti. İngiltere’ye en uzun süreli hizmet veren kadın casuslardan biri oldu. 15 Haziran 1952'de Londra’da bir otelde bıçaklanarak öldürüldü.

Bu kadar casus ile yetinelim istedik. Dikkat çekerse ve talep olursa daha fazlasını tanıtmaktan mutluluk duyarız..

--

--

Hackenturkey
Hackenturkey

No responses yet